Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Ловни породи кучета » Светложълто руско гонче

Светложълто руско гонче

admin Публикувана от admin | 06.04.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Светложълто руско гонче

Тази порода е известна в Русия още в началото на ХХ век. Създадена е чрез кръстосване на местните гончета с внесените от Англия кучета от породата Фоксхаунд. В нас първите екземпляри от това гонче бяха доставени в кучефермата в град Русе. Впечатлението ни беше, че приплодите много добре се адаптираха към нашите климатични условия и теренните състояния на горските ловни полета.

Това гонче е средноръстово куче. Притежава развита мускулатура, здравни кости, уравновесена нервна система и показва изразителен алюр при преследване на дивеча.

Височината при холката при мъжките кучета се движи между 58-68 см, а при женските - 55-65 см. На тегло гончето достига 25-30 кг. Индексът на разтегнатост за мъжките е 102-104 см, а за женските - 103-105 см.

Главата е суха, има много лека клиновидна форма. Преходът от челото към муцуната е плавен. Дължината на муцуната е почти равна на дължината на черепа. Бърните прилягат плътно към челюстите. Ушите имат триъгълна форма, средноголеми са по размер, прилягат към главата. Очите са средноголеми, овални, косо поставени, с цвят от светло до тъмнокафяви. Ноздрите са широки, черни на цвят. Зъбите са здрави, плътно прилягащи един към друг и порцелановобели. Захапката е ножицовидна.

Шията е умерено дълга, силно замускулена. Холката е много добре развита. Гърдите са широки и стигат на дълбочина до лактите. Гърбът е прав и широк, добре замускулен. Поясницата е къса, широка и плавно преминава в леко наклонената крупа. Коремът е прибран.

Предните крайници са прави, успоредни. Дължината им е приблизително половината от височината на холката. Раменната кост и лопатката са свързани под ъгъл 100-110 градуса, което ги прави подвижни и маневрени. Лапите са големи, овални, а пръстите имат развити и здрави нокти, възглавничките са оформени добре, което позволява на кучето при работа да не чувства умора.

Задните крайници са прави и успоредни помежду си. Скакателната става е развита, ъгълът на свързване е добре изразен, което прави издръжливо кучето по време на лов. Опашката е умерено дълга, има по-дебела основа и достига на дължина до скакателната става или на 2-3 см под нея. При работа опашката се държи над гръбната линия и има лека саблевидна форма.

Косъмът е твърд, прав, къс и на дължина достига до 4-5 см. Подкосъмът (пухът) е обилен и плътен, което прави кучето издръжливо на лоши климатични условия. Основният цвят на космената покривка е бял, с черни и светложълти петна, които покриват главата и плешките.

За това гонче са характерни добро обоняние, физическа издръжливост, лесно обучение и силна привързаност към стопанина. Използва се в лова на зайци, язовци, лисици, чакали, глигани, а в Сибир - и на мечки.

източник: www.bgdogs.net

Абонамент за бюлетин