Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Южна Африка предлага на търг лицензи за лов за социални каузи

Южна Африка предлага на търг лицензи за лов за социални каузи

vater Публикувана от vater | 07.03.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Южна Африка предлага на търг лицензи за лов за социални каузи

Държавата Южна Африка иска да използва приходите от продажбата на ловни лицензи за подпомагане на бедното население в ловните райони.

Тази година лицензите за лов на 10 черни носорога, 150 слона, и при специални обстоятелства няколко леопарда ще бъдат продадени на търг в Южна Африка. Според "Шпигел" африканската държава иска да използва приходите от продажбата на лицензите за подпомагане на обеднялото селско население. Лицензите се отнасят за животни, които вече нямат дял в репродукцията. Освен това ловът е ограничен до райони, където има стабилна популация.

Популацията на черни носорози се стабилизира значително през последните години. Застрашен главно от бракониерство, този вид беше на ръба на изчезване. Чрез различни програми за опазване, финансирани до голяма степен от продажбата на разрешителни за лов на други видове дивеч, популацията почти се удвои.

Има и силно увеличение на броя на слоновете. По-възрастните мъжки животни, за които се отнасят основно разрешителните за лов, забавят растежа на популацията. Те често застават срещу по-млади роднини и се състезават с тях за женски животни, желаещи да се чифтосват. Поради намалената им плодовитост обаче те произвеждат значително по-малко потомство от по-младите животни. Целенасоченото отстраняване на тези индивиди насърчава растежа на вида.

Превод: БГ ЛОВ

Абонамент за бюлетин