Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Ути Бъчваров: Изпитите за ловци са евтини, да поскъпнат много!

Ути Бъчваров: Изпитите за ловци са евтини, да поскъпнат много!

vater Публикувана от vater | 03.06.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ути Бъчваров: Изпитите за ловци са евтини, да поскъпнат много!

"В момента таксите за провеждане на изпит за ловци са прекалено евтини. Дори и да поскъпнат, няма да е достатъчно, трябва цената им да се вдигне с много. Това е един от начините да не може всеки, който няма отношение и етика към животните, да става ловец."

Това заяви пред "България Днес" авджията, рибар и кулинар Ути Бъчваров по повод идеята на земеделското министерство за промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Проектът предвижда таксата за полагане на теоретичен изпит за придобиване право на лов да се промени от 35 лв. на 60 лв. Има идея и за промяна в размера на таксата за практическия изпит - от 25 на 35 лева. Така общо за изпитите ще се плащат 95 вместо сегашните 60 лева.

Средно годишно (за последните три години) са положили теоретичен изпит 4153 кандидат-ловци, сочат данни на агенцията по горите.

"Безразборното приемане на ловци е грешка. Изпитът трябва е свързан с етика и трудолюбие, а не само ползвателство. На кандидатите трябва да се обяснява какъв подход да имат към природата и дивеча. В момента буквално всеки иска да става ловец, което е причината на излети да ходят хора, които искат само да ядат и да пият. И хора, които... тук искам точно да ме цитирате... хора, които да трепят животни", заяви емоционално Бъчваров. За него изпитите трябва да учат на любов към животните, а не как да се стреля безразборно по дивеча.

В мотивите за поскъпването на изпитите е посочено, че последните промени в размера на таксите са правени през 2020 г. Междувременно правилата за изпитите за кандидат-ловците са променени - въведено е изискване за електронен тест като част от теоретичния изпит. За да се покриват допълнителните разходи на администрацията, се налагало увеличение на цените.

Иво АНГЕЛОВ

Източник: www.bgdnes.bg

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин