Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Бракониерство » В Индия узакониха убийството на бракониери

В Индия узакониха убийството на бракониери

vater Публикувана от vater | 20.05.2013
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

В Индия узакониха убийството на бракониери

Властите в индийския щат Махаращра обявиха, че горските рейнджъри вече няма да бъдат преследвани от закона за стрелба по бракониери. Преди промените в закона горските стражари имаха проблем с разпоредбите, свързани с нарушаването на човешките права. Правителството на щата обаче реши, че раняването и дори убийството на бракониери вече няма да се смята за престъпление.

Основната цел на законовите промени е борбата срещу изтребването на тигри. Естествено, по този начин се предполага да бъдат защитени в по-голяма степен и други видове.

Ръководителят на индийския клон на Световния фонд за дивата природа обясни, че въпреки че законът изглежда твърде суров, това е единственото възможно решение, като се вземат предвид мащабите на бракониерството.

Основната причина за избиването на тигрите е, че части от телата им се използват за производството на медикаменти в Китай. Основателно се задава въпросът дали в скоро време и части от човешки тела няма да влязат в употреба за направата на лекарства.
Като допълнение към законовите промени, правителството в щата Махаращра създаде фонд с начален капитал 5 млн. рупии (около 140 000 лева), от който ще бъде заплащано на информатори, които ще следят за бракониерски прояви.

Някои природозащитници критикуват властите и изразиха притеснение, че законовите промени няма да имат ефект, тъй като бракониерите работят предимно нощем, когато горските рейнджъри не обикалят районите. Именно затова според тях, въпросните 5 млн. рупии е можело да се използват по-рационално – като бъдат назначени нощни стражи.

Статията е предоставена от вестник Наслука, партньор на ловен портал БГ ЛОВ.

Ловците коментират: Форум БГ ЛОВ

Абонамент за бюлетин