Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » В кои области отстреляха най-много глигани заразени с АЧС

В кои области отстреляха най-много глигани заразени с АЧС

vater Публикувана от vater | 20.10.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

В кои области отстреляха най-много глигани заразени с АЧС

Все още има ловци, които не могат да вземат качествени проби за изследване, показва практиката

Четири са областите, в които ловците след първите две седмици от отворения сезон за групов лов, са отстреляли най-много диви прасета, заразени с Африканска чума по свинете (АЧС).

Първенец сред положителните проби за сезона е област Кърджали, където регистрираните положителни случай на АЧС според Модул „Лов“, са 19. Отрицателните проби за АЧС на глигани за областта се равняват на 306. Все още високият процент на негодни проби – над 10% (или 32 проби), показва, че авджиите все още не са добре обучени да вземат по нужния начин материал, по който да се правят изследвания за наличие на зарази, коментират експерти.

Новите модели на CHAMELEON HUNTING - най-здравото тръноустойчиво, топло и безшумно облекло за успешен лов през есента и зимата

Втора в „класирането“ по зараза за АЧС е Хасковска област. Случаите на положителни за АЧС проби там са 7, а отрицателните – 224. Процентът на негодни проби и там е висок – около 7% – или 15 проби.

На трета позиция с по 5 положителни случая на АЧС се нареждат областите Пловдив и Ямбол. В Пловдивско общото число на отрицателни проби за АЧС сред отстреляните глигани е 109, а в Ямболско – 32. И в двете области авджиите са дали качествен материал за изследвания.

SMART ULTRA HD ЦИФРОВ МЕРНИК ДЕН / НОЩ: ATN X-SIGHT 4K PRO 3-14X

По данни на модул „Лов“ нито едно отстреляно прасе няма в Русенско. За намалена численост на популацията от дива свиня в региона свидетелстват и данните от таксацията, които показаха, че именно там запасите от прасета са най-ниски.

Сред областите с положителни проби за АЧС сред ловуваните глигани са и Кюстендил с 4 положителни резултата, както и Пазарджик, Смолян, а в Старозагорско има 3 случая на АЧС сред дивата популация.

ТОП Промоционална кампания Benelli и Aimpoint 3в1 -15% във ВИП Оръжейни Комплекси

Абонамент за бюлетин