Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » В лова повече харесвам контакта с природата и с колегите ловци

В лова повече харесвам контакта с природата и с колегите ловци

vater Публикувана от vater | 02.08.2012
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

В лова повече харесвам контакта с природата и с колегите ловци

Уводно каре:
Красимир Копчев е избран за председател на УС на ЛРС „Сокол” в Севлиево преди три години. Въпреки многото си служебни задължения, като директор на Завода за санитарна арматура и заместник председател на Съвета на директорите на „Идеал – Стандарт Видима” АД - Севлиево, той поема тази отговорност, след като четири години преди това е член на управителния орган на Сдружението. Показва енергия да възстанови дружествения живот на местните ловци и риболовци, който през последните години е в затишие. Още първата година всички виждат резултата от неговите усилия и дарбата му да работи с хора и да ги обединява в обща кауза. Тогава през лятото, край язовир „Малауча”, Сдружението организира истински празник за откриване на новия ловен сезон с богата програма за ловците и риболовците през целия ден. С тази колективна проява Сдружението поставя рязко разделителна черта с безмълвното минало. Празникът е наситен с много емоции и срещи с приятели. Гостуват и ловни другари от цялата страна. Някои от ловците идват със съпругите и децата си, други водят внуците си. Знамената на дружинките се веят над поляната чак до вечерта.

- Г-н Копчев, ловът е страст, разтоварване, удоволствие от съприкосновението с природата, спорт... И какво още е за вас ловът?

- Любимо хоби. Както и висок адреналин. Обичам и екстремното офроуд шофиране, което е неминуемо по време на лов. Разходката сред природата ме привлича по-силно от същинския лов.

- Вие успяхте за кратко време да смените нагласите на хилядното ви ловно-рибарско сдружение. Как се получи това?

-Да работиш и използваш хобито си заедно с другите, е въпрос на усещане за колективност. Най-ценното за мен е, че в лова всички сме равни! Оттук произлиза и уважението помежду ни. Така идва и резултатът. На колегите им харесва начина, по който се развиваме в момента. Доволни са от дружествените инициативи. Това е оценка, която ме радва изключително много. Работим добре при тясно сътрудничество с управителния съвет. Години наред не е имало достатъчен контакт в структурата на Сдружението. Това се мъчим да оправим сега. Навременната комуникация между УС, дружинките и всички наши членове, е от изключителна важност за нашата добра работа. Да, сега имаме достъпна информация за целите и задачите, които изпълняваме - кой, какво е свършил. Това е направлението, което мисля, че скоро ще ни отведе до търсените резултати.

- Тази година ловно-рибарско сдружение „Сокол” в Севлиево има 115-годишен юбилей. Празникът по този повод ще е на 4 август, отново край яз. „Малауча” до с. Сенник – родното място на Дан Колов. Какво ново да очакваме?

- От нивото на моята само десетгодишна ловна история, се радвам и уважавим хората, които са създали дружеството и са работили непрестанно за неговото развитие през годините. На този ден ще изразим благодарността си към тях. Отново ще има много състезания и награди, традиционното дърпане на джип „Мерцедес” по двойки. Като цяло очаквам – истински празничен адреналин.

- Как се справя Сдружението с ловностопанските мероприятия?

- Следим стриктно тяхното изпълнение. Възобновихме разселването на дивеч, основно на фазан. Следваме програма за опазване на дивеча, която подготвихме след таксациите. Аз и моите колеги сме убедени, че добре разбираме задълженията си по опазване и съхранение на дивеча и свързаните с това ловностопански мероприятия. Постигнахме много добри резултати най-вече в сериозната работа на нашите членове. Само през миналата година вложихме общо 67 912 лв. С тях дружинките купиха фураж, сол, засяха дивечови ниви за интензивно подхранване на дивеча в ловностопанските райони на ДГС Севлиево и ДЛС „Росица”- Лъгът. През месец август купихме 750 90-дневни фазани, които разселихме в ловните райони на наши 18 дружини. През октомври взехме още 260 120-дневни фазани, които разселихме в още 9 дружини. Почти в цялата територия на ДГС - Севлиево сега вече се срещат фазани. Очакваме тази година да имаме и отстрел на този дивеч във всички дружинки.

- В Сдружението, което има 1180 члена, 160 са само риболовци. Какво правите за тях?

- През миналата година продължихме работа по наетите два язовира в с. Търхово и в с. Добромирка. Зарибихме ги с шаран, толстолоб, амур и през м. април започна риболовът. Само че големината на рибата не бе много атрактивна и затова не се получи масов спортен риболов, както очаквахме. Сега правим всичко възможно да привлечем повече любители на любителския риболов и да им създадем условия за повече радости край водоемите. На яз. „Малауча” организирахме състезание за деца до 14 години. Участваха 48 състезатели. Сред тях имаше толкова малки, че бяха с придружител-родител. Направихме програма с музика, подаръци, награди, рибена чорба и всичко, с което се получи един хубав, запомнящ се празник. Класиралите се шест деца на първите места после участваха в националното състезание на яз. „40-те извора” в Асеновград. Сдружението им осигури транспорт, застраховки, тениски и шапки, включително и за ръководителите Тодор Новоселски и Тодор Кръстев. Уловът на риба обаче, беше малък. Затова решихме тази година редовно да провеждаме състезания на язовирите в Търхово и Добромирка, за да може децата повече да тренират.

Красимир Копчев е ловец от 2002 година. Член е на дружинка Кормянско. Първата му слука излиза още на следващата година. На снимката: г-н Копчев с отстрелян от него глиган, по късно трофеят е оценен със сребърен медал.

За ЛРС Севлиево:
За поредна година Сдружението е сред първите в страната по отстрел на едър дивеч. Най-добри при груповия лов на дива свиня са ловно-рибарските дружини Млечево – 93, Шумата – 68, Ловнидол – 51, Столът – 57. При прелетния дивеч са отстреляни 3212 пъдпъдъка, 241 гургулици, 402 гривяка. При хищниците – 209 чакала, 125 лисици и 842 диви свине.
На традиционното годишно състезание по ловна стрелба отборно най-добри са дружинките Идилево, Валевци, Шумата, Богатово. Индивидуално най-точен мерник показаха: Николай Недялков от ЛРД Богатово, Красен Конов от ЛРД Градница, Георги Иванов от ЛРД Валевци, Мишо Иванов от ЛРД Идилево.

Дама, председател на дружина за ЛРС Севлиево:
Христинка Марева е една от 17-те жени ловджийки в севлиевското ЛРС „Сокол”. Но към този момент, е единствената дама - председател на дружинка! В тези, предпразнични дни за Сдружението, тя каза: Поздравявам всички колеги с годишнината на нашето ЛРС „Сокол” и им желая много слука през идващия сезон! Благодаря на ръководството на Сдружението, на председателя Красимир Копчев и Тодор Ганчев, ръководителят по лова. И двамата са много коректни към нас. Дават от себе си толкова много, за да сплотят ловния ни колектив. За трета година ще откриваме сезона с голям празник - изключително приятно и чакано събитие за всички ни, което дължим на тях. Те водят сдружението интелигентно и това ми дава спокойствие да ръководя хората си без стресови ситуации, за което съм им изключително благодарна.

Текста е предоставен на БГ ЛОВ от списание "Лов и риболов". Копирането забранено!

Абонамент за бюлетин