Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Ловни породи кучета » Вандейски басет грифон - малкия ловец от френското крайбрежие

Вандейски басет грифон - малкия ловец от френското крайбрежие

vater Публикувана от vater | 10.11.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Basset Griffon Vendeen

Малкият вандейски басет-грифон е порода, която води началото си от XVI в. Това интересно ловно куче е резултат от търпеливата многогодишна работа с големия вандейски грифон. И двата грифона произхождат от Вандей, Франция, като в Америка малкият грифон е познат под името пти, в Дания го наричат гриф или пти, а в Англия – гриф или рафи (твърдокосмест).
Малкият френски ловец се явява притежател на загадъчен и обаятелен външен вид и характер. Но не бива да се забравя, че малкия басет-грифон – това е порода гончета, която е била създадена за използване по време на лов, благодарение на силното й обоняние. Природните данни на кучето са свързани непосредствено с условията и релефа по западното крайбрежие на Франция, по-точно - Вандей, където има много гъсти бодливи храсталаци. Всички тези природни особености изисквали от ловното куче смелост, издръжливост, ловкост, целеустременост, жизнени сили, съобразителност и умствени способности. Целият този «букет» от качества е безспорно притежание на този специалист в лова на зайци.
Кучетата от тази порода са енергични и способни да ловуват по цели дни. Темпераментът им е весел, независим, добродушен и послушен. Смел и енергичен, малкият грифон по своето телосложение е компактно, здраво и силно куче. То изглежда сякаш постоянно е в «бойна готовност», винаги оживено, сякаш никога няма време за сън, а лаят му е силен, но доста изтънчен.
Най-характерната черта на този смел четирикрак ловец е неговата твърда, разрошена, недокосната от човешка ръка, козина. Вниманието привлича и гордо поставената му глава, която е украсена с дълги мустаци и брада. «Веждите» на кучето са дълги, насочени напред и надолу, но не закриват очите. Много показателен за породата е разрошеният вид на козината, който, обаче, изобщо не се отразява на силуета и фигурата на кучето. Козината, сама по себе си, е груба и твърда на пипане, доста дълга, с наличие на гъст, но по-къс подкосъм. Ушите са покрити от дълга, гъста козина, която на муцуната образува мустаци и брада. Опашката също е покрита с гъста, твърда козина. Общия вид на кучето е „аристократично небрежен”. Тези кучета участват в изложби в техния естествен, натурален вид и не се подстригват и дори не се разчесват. Всяко подстригване за подобряване на формата и силуета (изглаждане или подчертаване на отделни части от тялото) се наказва с дисквалификация.
Окраската на кучетата от тази порода е бяла с всякакви съчетания от оранжеви, лимонени, черни или трицветни (от същите цветове) петна.

Автор ВЛАДИМИР ЙОНЕВ

nasluka.eu

Абонамент за бюлетин