Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Интервю на... » Председателят на Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали Васил Дончев: Митингът на ловците не беше политически

Председателят на Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали Васил Дончев: Митингът на ловците не беше политически

vater Публикувана от vater | 17.06.2015
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Председателят на Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали Васил Дончев: Митингът на ловците не беше политически

Общественият интерес изисква в горите на България да има дивеч, а във водите – риба.

– Господин Дончев, народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева каза пред медиите, че митингът, организиран от Националното ловно-рибарско сдружение е политически. Съгласни ли сте с това твърдение?

– Член съм на Управителния съвет, който се състои от 23-ма членове, и съм убеден, че болшинството от тях са с десни убеждения. При ловците има уникално приятелство без значение на политическите убеждения, никога не спорят на политическа основа. Митингът беше израз на недоволството на огромна част от 130 000 членове на НЛРС-СЛРБ. Решението за провеждането му беше взето на общото събрание на сдружението, проведено на 20 май. От 205 присъстващи 203 гласуваха за митинг, само двама се въздържаха.

На площад „Свети Александър Невски” в столицата присъстваха между 8 000 и 10 000 души. Според мен половината от тях са гласоподаватели на ГЕРБ. Когато народните представители от „БСП – лява България” Мая Манолова и Светла Бъчварова са излезли да видят митинга, колеги ми казаха, че са били освиркани от нашите хора и са се прибрали в парламента. Категорично митингът не беше политически. Ние не искаме да сменяме управляващите.

– От какво толкова сте недоволни?

– Няма държава в света, в която има 146 огради с капани, дивечът се лови от свободните площи на дружините, вкарва се в оградите и там се ловува групово. Животните се разстрелват. Има видеоклипове по разни сайтове – от един се вижда, че на ден в една ограда се отстрелват по 45 диви свине, от втори сайт – 98, а от трети – 148. В тези огради се ловува до края на февруари, а в свободните площи ловът е до втората неделя на януари. Затова ловците негодуват с основание.

– С митинги ще се реши ли проблемът с бракониерите?

– Не знам държава, в която бракониерството да е безнаказано. Искаме криминилизиране на всички бракониерски прояви. В тази връзка ще посоча, че на жител на община Кърджали са съставени актове за над 49 хил. лева и продължава всяка седмица да пуска мрежи в язовир ”Студен кладенец”. От „Риболовен надзор” прибират мрежите, пишат му актове, на другия ден той намира нови мрежи. Не си плаща глобите, присмива се в очите на инспекторите и продължава да лови. И това се отнася за всички големи държавни язовири. Всеки от тях е окупиран от трима-четирима „юнаци”, които безнаказано денонощно бракониерстват с мрежи и електрически уреди и други съоръжения. Това е публична тайна в държавата.

Ако според данни на селскостопанските производители 20 % от продукцията на полето се краде, според нас 80 % от рибните популации в големите държавни язовири и реки се ловят от бракониерите. За това стачкуват ловци и риболовци, а не по политически причини.

– Националното ловно-рибарско сдружение стопанисва две ловни стопанства. С какво се различават те от държавните и частните ловни стопанства?

– Ще посоча ловно стопанство „Студен кладенец”. Нашият Съюз го стопанисва от 1957 година. Това стопанство няма огради, животните свободно се разселват в съседните ловно-стопански райони. Елен-лопатари от „Студен кладенец” са се саморазселили на територията на три ловни сдружения – Кърджали, Момчилград и Крумовград. Благодарение на ловно стопанство „Студен кладенец” съседните дружини имат много висок план за отстрел на елен-лопатар, вариращ от 24 до 97 броя годишно. От всички водещи световни, европейски и български ловни специалисти ловно стопанство „Студен кладенец” е признато за най-доброто за елен-лопатар в Европа. Нека държавните ловни стопанства и най-вече концесионерите на ловни участъци да вземат пример от нас. Не трябва да хващат дивеч с капани, да го вкарват в огради и там да ловуват известни български бизнесмени, политици и други, да се убиват стотици животни на ден.

– Ловно-рибарското сдружение в Кърджали също има ограда край село Чеганци. И за вашето сдружение могат да кажат, че хващате дивеч, пускате го вътре, за да го отстрелвате.

– Ние не ловуваме в оградата и никога няма да ловуваме. Купуваме дивеч, предимно елен-лопатар и дива свиня. Вкарваме го за два-три месеца да се аклиматизира и след това го пускаме в природата. През последните две години по този начин сме разселили 9 прасета и 55 лопатари. На последното разселване присъства зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, за който смятам, че е интелигентен човек и добър специалист, но е подложен на огромен натиск от частни концесионери, псевдоеколози и новосъздадени ловни сдружения, на които трудно удържа. Ако държавата и най-вече частните ловни стопанства правят като нас – разселват дивеч и не ловуват в оградите, няма да има митинги и протести. Ловците са разумни хора.

– Ще има ли и други митинги?

– Ако държавата не вземе мерки ще има. Отговорно заявявам, че ние сме единствената организация в България /изключвам партията ДПС/, която може да изкара 50 000 души на жълтите павета в София. Надявам се, че няма да се стигне до това.

Напомням, нашата организация е основана преди 117 г. и в нея членуват 130 000 души. Сред учредителите са съратникът на Васил Левски, бележитият български държавник, революционер и политик Стефан Стамболов, генерал Кирил Ботев, брат на Христо Ботев, Георги Христович, Димитър Греков, Димитър Петков, Продан Тишков-Чардафон, Иван Сокачев-Ален мак, чешките интелектуалци в България братя Шкорпил, Ото Хорейши, английският консул в София по онова време Сър Даринг и много други интелектуалци и водещи личности в България. Апелирам емоциите да се оставят настрана и заедно разумно да започнем да решаваме проблемите, защото общественият интерес изисква в горите на България да има дивеч, а във водите – риба.

Въпросите зададе
Валери КОВАЧЕВ
novjivot.info

Повече за митинга на ловците тук: Национален протестен митинг на ловците

Абонамент за бюлетин