Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Интервю на... » Доц. Васил Паница: Последните години имаме изключително богата популация от фазани, яребици и зайци

Доц. Васил Паница: Последните години имаме изключително богата популация от фазани, яребици и зайци

vater Публикувана от vater | 23.06.2021
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Доц. Васил Паница: Последните години имаме изключително богата популация от фазани, яребици и зайци

Интервю на БГ ЛОВ с доц. Васил Паница – председател на ЛРС Пловдив

Доц. Паница, какво е нивото на популацията на ловния дивеч и оказа ли влияние АЧС на популацията на дивата свиня на територията на ЛРС Пловдив?

Последните години имаме изключително богата популация от фазани, яребици и зайци.  Това се дължи на факта, че от 2010 година до момента сме закупили и разселили 53 928 яребици, фазани и патици. Практически във всяка дружинка този дивеч е в изобилие.

За щастие при нас на практика АЧС не оказа влияние на популацията на дивата свиня на територията на нашето сдружение. Присъствието на дивата свиня в нашите ловностопански райони е задоволително.

Включват ли се пловдивските ловци активно в отстрела на хищниците?

В нашето дружество отдавна е възприет принципа, че само тези които имат реален отстрел на хищници имат право да упражняват този лов. И това се спазва стриктно, въпреки че по норматив на много повече ловци могат да се издадат разрешителни.

Най-приятната част от лова на хищници е груповия лов през месеците януари и февруари.

В ловните среди в Европа и България активно се обсъжда предстоящата евентуална забрана на лова на гургулица още от този ловен сезон на територията на ЕС. Говори се, че същото ще се случи и с лова на пъдпъдък в следващите години. Какво е вашето мнение и на сдружението по тези въпроси?

Унифицирането на лова като цяло, сроковете за ловуване и периодите за отстрел на определен вид дивеч за целия ЕС е фундаментална грешка. Системите на лова, климатичните условия и традициите в отделните страни са в много случаи диаметрално противоположни. Не може да унифицираш отстрела на прелетен дивеч в Швеция, Холандия, Германия от една страна и Испания, Италия, Гърция и България от друга.  Причините за редукцията на  гургулицата и пъдпъдъка са около 10% в Европа и като цяло 90% в Северна Африка и цялото източно крайбрежие на Средиземно море до Турция. Ако отидете на пазар в Кайро, а и не само там ще видите продажба на уловен с мрежи пъдпъдък, който се продава в денкове. Същото е на десетки места по средиземноморското крайбрежие.

Има какво да се направи и в Европа. Например избягване на строеж на вятърни генератори, в зони през които преминават пасажи от пъдпъдъци. По-стриктен контрол върху звукопроизвеждащите устройства /машинки/ за пъдпъдъци и друг прелетен дивеч.

Знаете ли ръководствата на двата ловни съюза в България да са предприели някакви действия за защита на лова на гургулица и пъдпъдък, тези толкова емоционални ловни излети за българските ловци?

Реална защита на лова на гургулицата и пъдпъдъка може да бъде осъществена от държавните органи – Министерството на земеделието , горите и храните и Министерството на околната среда и водите. За жалост, като  правило до момента тези две министерства повтарят сляпо исканията на ЕС. В този смисъл натискът от ловните организации трябва да е върху тях, но с изключение на  отделни епизодични изказвания не виждам системни и непрекъснати действия в тази насока.

Предстои годишно отчетно-изборно събрание в НЛРС-СЛРБ, очаквате ли да се случи нещо положително за националната организация?

Положителното може да бъде единствено смяна на настоящото ръководство. Добрият избор от това събрание ще бъде този на Евгени Абаджиев за председател на НЛРС-СЛРБ. Той би променил много неща в този съюз в положителна насока с реална полза за лова и ловците . Има достатъчно опит и достатъчно ентусиазъм.

Благодарим за интервюто, желаем Ви здраве и много ловни успехи през предстоящия ловен сезон.

Абонамент за бюлетин