Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Ваймаранер

admin Публикувана от admin | 21.02.2008
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Ваймаранер

а) Късокосмест;
б) Дългокосмест.

FCI No на стандарта

99 от 13.02.2002 г.

Произход:

Германия

Дата на публикация на валидния оригинален стандарт:

27.02.1990 г.

Предназначение на породата:

За всестранен лов, работещо със стойка

Класификация по FCI:

Група 7 - Кучета, работещи със стойка
Кратко историческо резюме:

За появата на ваймарския птичар има безброй много теории. Със сигурност може да се каже само, че ваймаранерът, който през първата третина на XIX веk е бил използван като куче, което дебне, намира и доубива дивеча, е бил отглеждан в именията в провинция Ваймар. В средата на века, преди да започне развъждането на чистата порода, отглеждането е било възлагано по заслуги на професионални ловци и лесничеи от централните части на Германия - главно около Ваймар и Тюрингия. Когато отминало времето на кучетата "водачи", стопаните започнали да кръстосват кучетата си с птичари и продължавали да ги развъждат. От около 1890 г. породата започва да се отглежда съобразно планове и изисквания за разплод. Преди края на XIX век заедно с късокосместите ваймаранери започва развъждане и разпространение на дългокосместия тип ВАЙМАРАНЕР, макар и в много тесен кръг.
След вписването на ваймаранера според изискванията в племенната книга (книга за произход), започва неговото документирано чисто развъждане без да бъде кръстосван с други породи, особено с пойнтера. Ваймаранерът е най-старата порода немски птичари, чисто развъждана повече от 100 години.

Общ вид:

Средно, до голямо на размери ловно куче. С работни функции, с приятни форми, сухо и много мускулесто. Разликата между мъжките и женските кучета е добре изразена.

Важни пропорции:

- Дължината на тялото към височината при холката е приблизително 12:11.
- Пропорции на главата: От върха на носа до стопа е леко по-дълга, отколкото от стопа до тила.
- Предни крайници: Разстоянието от лактите до китките и разстоянието от лактите до върха на холката е приблизително еднакво.

Поведение и темперамент:

Всестранно, лесно обучаемо, устойчиво и страстно ловно куче. Упорито в систематичното претърсване, не е буйно. Забележителна способност за различаване на миризми. Готово да залови дивеча и друга плячка; Добър пазач, но не е агресивно. Надеждно работи със стойка и във водата. Притежава забележителна предразположеност за работа след изстрел.

Глава:

Черепна област:

Череп: Съразмерен с големината на главата и лицевата област. По-широк при мъжките отколкото при женските кучета, но и при двата пола съотношението между широчината на горната част на главата и цялата дължина на главата е с нормални пропорции. Медиална бразда на челото. Слабо до умерено изпъкнала окципитална кост. Лесно забележима яблъчна кост.
Стоп: Незначителен.
Лицева област:

Носна гъба: Носната гъба е голяма, издадена над долната челюст. Тъмен телесен цвят, постепенно преминаващ назад в сиво.
Муцуна: Дълга, особено при мъжките, мощна, изглеждаща почти квадратна. Областите на кучешките и кътните зъби са еднакво силни. Гoрната линия на муцуната е права, често леко изпъкнала, но никога вдлъбната.
Устни: Умерено дълбоки, телесно оцветени, каквито са и венците. С леко отпуснати ъгли.
Челюсти и зъби: Челюстите са силни, зъбите са пълен брой, правилни и здрави. Горните и долните резци са плътно прилепнали (ножична захапка).
Бузи: Мускулести, добре изразени. Определение "суха" глава.
Очи:Кехлибарено оцветени, от тъмно до светло, с интелигентно изражение. Небесно сини при малките кученца. Кръгли, поставени леко косо. Клепачите са добре прилепнали.
Уши: Лобулни, широки и сравнително дълги, почти достигат извивката на устните. Поставени високо и тясно, образуващи леко закръгление в краищата. При изострено внимание, се завъртат леко напред и се сгъват.

Шия:

Аристократична външност и осанка. Горната линия е извита в профил. Мускулеста, почти кръгла, не много къса, суха. Подобаващо закрепена към раменете и хармонично преливаща се в горната линия и гърдите.

Тяло:

Гръбна линия: От извитатата линия на шията, над ясно изразената холка, горната линия се слива постепенно в относително дълъгия, твърд гръб.
Холка: Добре изразена.
Гръб: Твърд и мускулест, без да е вдлъбнат. Не е издаден отзад. Леко по-дългият гръб е породна характеристика и не е недостатък.
Крупа: Тазът е дълъг и умерено полегат.
Гърди: Силни, но не прекалено широки, с достатъчна дълбочина, достигащи почти до лактите и достатъчно дълги. Добре извити, без да са с бъчвообразна форма, дълги ребра. Предната част е добре развита.
Долна линия и корем: Леко издигаща се, но корема не е повдигнат.

Опашка:

Поставена леко по-ниско отколкото при другите подобни породи. Опашката е силна и добре окосмена. Носи се висяща надолу в спокойно състояние. Когато е нащрек или работи, кучето я носи хоризонтално или по-високо.

Крайници:

Предни крайници:

Общ вид: Стройни крайници, жилести, прави и паралелни, но не широко стоящи.
Плешки: Дълги и полегати. Подобаващо силно замускулени. Добре заъглени раменни стави.
Мишници: Полегати, достатъчно дълги и силни.
Лакти: Свободни и паралелни на средната линия на тялото. Не са обърнати нито навътре, нито навън.

Подрамене: Дълги, прави и вертикални.
Китки: Здрави и стегнати.
Метакарпуси: Жилести, слабо наклонени.
Предни лапи: Твърди и здрави. Стоящи изправени по отношение средната линия на тялото. Пръстите са засводени. По-дългите средни пръсти са характерни за породата, а не са деформация. Ноктите са от светло до тъмно сиви. Възглавничките са добре пигментирани, груби.
Задни крайници:

Общ вид: Стройни, жилести, т.е. добре замускулени. Стоят паралелно, без да са извъртени нито навън, нито навътре.
Бедра: Достатъчно дълги, силни и добре замускулени.
Колене:Силни и стегнати.
Подбедра: Дълги, с добре изпъкнали сухожилия.
Скакателни стави: Здрави и стегнати.
Мататарзуси: Жилави, почти във вертикална позиция.
Задни лапи: Стегнати и твърди, без зачатък на пети пръст, иначе също като предните лапи.

Походка и движения:

Движенията и всяка походка са мощни и спокойни. Предните и задните крайници са поставени паралелно един на друг. Галопа е дълъг и равномерен. В тръс гърбът остава изправен. Раванът е нежелан.

Кожа:

Здрава. Добре, но не прекалено прилепнала.

Космена покривка:

Козина:
- Късокосмести: Къса (но по-дълга и по-гъста отколкото при други подобни породи), здрава, много гъста, гладка покриваща козина. Без или само на много редки места подкосъм.
- Дългокосмест: Мека, дълга покриваща козина със или без подкосъм. Гладка или леко вълниста. Дълги падащи косми в основата на ушите. Кадифения косъм е допустим по краищата на ушите. Дължината на косъма по хълбоците е 3-5 см. По долната част на шията, предната част на гърдите и корема обикновено е малко по-дълга. По-дългия украсяващ косъм не е толкова дълъг за да достигат земята. Опашката е добре окосмена. Козина между пръстите. Типът на козината наподобява двупластова, със средно дълъг, гъст, прилепнал покриващ косъм и дебел подкосъм, умерено развит по-дълъг украсяващ косъм, понякога се срещат и кучета от смесен произход.
Цвят: Сребристо, сърнено или мишо сиво, както и преливащи се тонове между тези цветове. Главата и ушите са често по-светли. Само малки бели петна по гърдите и пръстите са допустими. Понякога се среща по-силно или по-слабо изразена ивица по продължението на гърба. Кучетата, които имат огненочервени до жълти белези, на изложба могат да бъдат оценени единствено с оценка “Добър”. Кафяви петна са сериозен недостатък.

Размер и тегло:

Височина при холката:
Мъжки: 59–70 см (идеална височина 62–67 см);
Женски: 57–65 см (идеална височина 59–63 см).
Тегло:
Мъжки около 30–40 кг;
Женски около 25–30 кг.

Недостатъци:

Всяко отклонение от гореизложените параметри трябва да се счита за недостатък и да се третира с прецизност, пропорционална на неговата големина.

Сериозни недостатъци:

- Ясни отклонения от вида: Нетипични за пола характеристики;
- Груби отклонения от размера и пропорциите;
- Лицева част: Груби отклонения, т.е. прекалено силно увиснала, къса или заострена муцуна;
- Челюсти и зъби: Липса на повече от два PM1 или М3;
- Очи: Светлите са недостатък, такъв недостатък са и светлите и едностранни клепачи;
- Уши: Прекалено дълги или къси, необърнати;
- Врат: Отпусната кожа по гушата. Груби отклонения във формата и мускулите на врата;
- Гръб: Определено полюшкващ се или извит ("шаранов") гръб. По-висока от холката задница;
- Ребра, корем: Бъчвообразни ребра. Недостатъчно дълбок или дълъг гръден кош. Отпуснат корем;
- Груби аномалии, на стойката – например: Липса на необходимия ъгъл, обърнати навън лакти, скосени крака;
- Ясно изразени извити крака или "кравешки" тип скакателни стави;
- Лоши движения при различните походки, също така липсата на свобода при движенията или гоненето на дивеча, натовареност;
- Сериозни недостатъци, т.е. много нежна или много груба кожа;
- Смесване на различно дефинираните от стандарта космени покривки;
- Липсата на покриваща козина по корема или ушите. Значителна вълниста космена покривка при късокосместите. Къдрава или липсваща покриваща козина при различните дългокосмести ваймаранери;
- Отклонение от сивите тонове, такива като жълто или кафеникаво. Червенокафеви белези;
- Силно отклонение от коректните височина и тегло (например: Повече от 2 см отклонение от стандарта при измерване);
- Леки недостатъци в темперамента;
- Други сериозни недостатъци;

Дисквалифициращи недостатъци:

- Съвършено нетипични черти, преди всичко тромави или слаби;
- Съвършено небалансирани;
- Абсолютно нетипични – например: глава тип булдог;
- Лицева част: Абсолютно нетипична – например: Отчетливо вдлъбната носова линия;
- Челюсти и зъби: Прогения, прогнатия, липса на повече от посочените по-горе зъби;
- Очи: Ентропия или ектропия;
- Уши: Абсолютно нетипични - например: вдигнати уши;
- Отчетливо изразена гуша;
- Гръб: Силно отвесен или извит ("шаранов") гръб. Прекалено развита крупа;
- Гърди, корем: Подчертано бъчвообразни или деформирани гърди;
- Рахитични или деформирани крака;
- Хронични оплаквания;
- Затормозени движения;
- Дефектна или деформирана кожа;
- Частична или пълна липса на козина;
- Наличие на бели петна, освен по гърдите и лапите;
- Цвят различен от сивия;
- Широко разпространени кафяви петна;
- Прекалено развити или недоразвити;
- Други деформации. Наследствени болести – например: епилепсия;
- Осъдителен темперамент – например: плашливо или нервно животно;
В описанието не са обхванати всички недостатъци. Посочени са само някои примерни пороци и недостатъци.

Забележка: Мъжките екземпляри трябва да имат два нормално развити тестикула, които изцяло се намират в скротума.

Секция 1 - Континентални кучета, работещи със стойка
С работен изпит

Абонамент за бюлетин