Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Войната спасява кафявите мечки в Украйна

Войната спасява кафявите мечки в Украйна

vater Публикувана от vater | 04.04.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Войната спасява кафявите мечки в Украйна

Забраната за лов по време на военно положение може да доведе до увеличаване на популацията на мечки в Украйна. Това животно е включено в Червената книга от 2003 г.

По данни на Министерството на екологията на Украйна за 2023 г. популацията на мечките в една част от Карпатите е нараснала от 90 индивида (към 2021 г.) на 104. Броят на рисовете се е увеличил от 120 на 137 индивида, пише The Times.

Ръководителят на програмата за рехабилитация на мечки в Националния природен парк Синевир Ярослав Бундзяк отбелязва, че само преди няколко години е било невъзможно да се види мечка близо до човешко жилище. "Фактът, че ги виждаме тук, показва, че мечките процъфтяват“, казва той.

През 1991 г. в Украйна е имало около 600 мечки, но за девет години броят им е намалял наполовина. Експертите обвиняват лова. Според проучване от 2020 г. на Световния фонд за природата между 40 и 50 мечки са незаконно убивани от ловци всяка година.

Смята се, че сега в Русия има повече от 100 хиляди кафяви мечки и около 15 хиляди в Европа. Най-големият анклав се намира в Карпатите - там живеят около 8 хиляди индивида, главно в Румъния и Словакия.

Източник: Фокус

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин