Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Вторични огнища на АЧС в Кюстендилска област

Вторични огнища на АЧС в Кюстендилска област

vater Публикувана от vater | 10.03.2022
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Вторични огнища на АЧС в Кюстендилска област

Установените са огнища на Африканска чума по свинете в Кюстендилско. Те са в териториалния обхват на Държавно горско стопанство Кюстендил, селата Драговищица, Шишковци, Осогово, Граница, в местността "Локвата", Драгодан, Кочериново и Смочево.

За вторично възникналите огнища алармира директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Кюстендил Емил Гъгнев. Няма постъпили сигнали за заболели и умрели домашни свине на територията на област Кюстендил.

"Африканската чума по свинете е болест, която вече три години съществува на територията на страната. Известна е ролята на ловците за противодействие на болестта чрез навременно откриване на заразени животни и изпращането на проба за изследване, подчерта д-р Гъгнев.

В област Кюстендил са регистрирани по чл. 137 от ЗВД 336 броя животновъдни обекти тип „лично стопанство“ за отглеждане на свине, в които се спазват мерките за биосигурност", посочи Гъгнев.

На територията на областта няма регистрирани индустриални ферми за свине.

Регистрирани са 5 фамилни ферми с общ брой свине 80 броя. Комисията единодушно гласува да се провежда инвентаризация на свиневъдните обекти три пъти годишно, а в срок до месец юни да се извършат проверки на депопулацията на задните дворове.

Органите на БАБХ ще извършват месечни проверки за повеждане по интернет на нелегална търговия с прасета. Онлайн надзора ще се извършва през проследяване на уебстраници, социални мрежи и групи и извършване на проверки на място. Териториалните звена на МВР ще извършват проверки в борбата с нелегалното придвижване на прасета – ще проверяват превозни средства по параметри, зададени от Централното управление на Българската агенция за безопасност на храните, с цел откриване източника на всяко заловено прасе или свински продукт.

Абонамент за бюлетин