Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Коментар на... » Въпроси от УС на Сдружение „ЛРД Сокол 1884 – Велико Търново”

Въпроси от УС на Сдружение „ЛРД Сокол 1884 – Велико Търново”

vater Публикувана от vater | 14.02.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Въпроси от УС на Сдружение „ЛРД Сокол 1884 – Велико Търново”

В Ъ П Р О С И

От Димитър Йорданов – председател на Управителния съвет на Сдружение „Ловно-рибарско дружество Сокол 1884 – Велико Търново”

До Председателя на УС на НЛРС-СЛРБ инж.Васил Василев

До Членовете на УС на НЛРС-СЛРБ

Защо сдруженията не бяха информирани за предложените от Министъра на земеделието промени в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча и за подписаното от инж. Васил Василев становище по тях в обявения срок за обществено обсъждане – 09.12.2022 г.? Има ли решение на УС на НЛРС – СЛРБ за приемането на това становище? Защо, г-н Василев, лъгахте всички нас (още от изборното общо събрание през 2021 година до сега), че сте се договорили с държавата, 30-те процента от такса стопанисване, които сега превеждаме за охрана в Бюджета на Министерство на земеделието, да остават в сдруженията, а сега подписахте становище да ги превеждаме на вас (НЛРС-СРЛБ)?

Защо наложихте цензура и забранихте публикуването в сайта и печатните издания на НЛРС-СЛРБ на становището на Управителния съвет на нашето ловно-рибарско сдружение „Сокол 1884 – Велико Търново”, по готвените промени в ППЗЛОД?

Защо, въпреки изразеното от почти всички сдружения мнение, такса стопанисване да не се вдига, тя беше увеличена по ваши предложения до Ловния съвет - за 2022 година с 20 лева и за 2023 г. с 10 лева. Има ли легитимно решение на Управителния съвет за увеличението с 20 лева за 2022 година?

Каква част от събраните от сдруженията и изразходвани по Националната програма за разселване (764 хиляди лева по последния официален финансов отчет на съюза за 2021 г.) са се върнали като бонус обратно в сдруженията под формата на дивеч, и каква част са похарчени пряко от НЛРС-СЛРБ? Какъв вид дивеч, колко бройки, на какви цени и къде /в кои ЛСР/ Националният съюз е разселил дивеч по програмата за тези пари?

Защо бонусът по програмата през последните години беше намален драстично (например за 90-дневните фазани двойно – от 60% на 30%). Защо бонусът се определя в зависимост от закупения дивеч, а не от внесените по програмата средства от сдруженията.

Защо сдруженията се поставят пред свършен факт – бонусите се определят след като вече са подписани договорите и са преведени авансите за закупуване на дивеч.

Поради здравословни проблеми няма да мога да присъствам на срещата на председателите на сдружения утре /на 15.02.2023 г./ в Пловдив, затова си позволих да задам тези въпроси публично.

14.02.2023 г. / гр. Велико Търново

Димитър Йорданов – Председател на УС  на Сдружение „Ловно-рибарско дружество Сокол 1884 – Велико Търново”

Четете още:

„ПАК ЛИ НИ ИЗЛЪГАХА“

НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ, АКО НИЕ НЕ ГО ПРОМЕНЯМЕ

Абонамент за бюлетин