Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Въведоха мерки срещу африканската чума по свинете в Кюстендилско

Въведоха мерки срещу африканската чума по свинете в Кюстендилско

vater Публикувана от vater | 17.04.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Въведоха мерки срещу африканската чума по свинете в Кюстендилско

Разпоредени са мерку срещу африканската чума по свинете в Невестинско, след като преди 10  дни при изследване на материал от намерена мъртва дива свиня в землището на село Кадровица е установен геном на вируса, казаха от Общината.

Съществува риск от поява на заболяването и при домашни свине поради циркулацията на вируса в популацията на дивата свиня, беше казано на заседание на областната епизоотична комисия.

За намерения заразен материал от дива свиня са уведомени кметовете на всички села в общината, каза зам.-кметът на Невестино Йордан Глогов

До този момент в ОДБХ - Кюстендил не са постъпвали сигнали за съмнение или клинични признаци на заболяване при домашни свине, отглеждани във фамилни ферми или лични стопанства. За периода от началото на ловния сезон 2023 - 2024 г. до този момент на територията на област Кюстендил са отстреляни 487 броя диви свине (с 400 бр. по-малко от предишния ловен сезон), които са изследвани и са отрицателни по отношение на заболяването АЧС.

Кметовете на общини да свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат включени като членове поне по един ветеринарен специалист.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин