Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Дивечовъдни станции » Възстановяват изкуственото развъждане на глухари в България в ДЛС Извора

Възстановяват изкуственото развъждане на глухари в България в ДЛС Извора

vater Публикувана от vater | 24.04.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Възстановяват изкуственото развъждане на глухари в България в ДЛС Извора

Южноцентрално държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в ДЛС Извора, която е функционирала в периода 1978-1992г.

Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ. Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на територията на стопанството и осигуряване на птици за разселване в други райони на страната. Максималният брой птици е достигнат през периода 1985-87 г. - около 20 мъжки и 40 женски. Ежегодно в природата са пускани от 5 до 10 птици.

В тази връзка, в началото на месец април, представители на ЮЦДП- Смолян осъществиха работна среща във ферма за изкуствено развъждане на глухари в Република Полша. Посещението бе с цел запознаване с дейността и технологията на работа при изкуственото развъждане на глухари във фермата. 

В края на миналия век, видът в Полша почти изчезва, като към 1999г. посочват запас от 10 глухари. През 2000г. започват дейности по възстановяването му, като за целта е създадена фермата за изкуствено развъждане. Любопитен факт е, че в началото е използван и български опит от действащата тогава ферма в ДЛС Извора, за което разказаха любезните домакини.  Работата в полската ферма обхваща дейности по излюпване на малките пилета, отглеждането им до възрастни птици, грижите за тях, ветеринарномедицинските мерки и други дейности по изкуственото развъждане.

Създадени са условия, близки до тези в природата, което спомага за по-лесно адаптиране на изкуствено произведените птици при пускането им на свобода. С повече от 20 години работа, лесовъдите от Полша постигат значителни успехи, като понастоящем в природата са разселени (пуснати на свобода), над 1 000 птици.

Добрите практики и нововъведения, с които представителите на ЮЦДП се запознаха в Полша, ще бъдат от голяма полза за предстоящото възстановяване на изкуственото развъждане на глухар в България в ДЛС Извора.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин