Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Новини » Ловни новини » Възстановяват популацията на елена лопатар в Сакар

Възстановяват популацията на елена лопатар в Сакар

vater Публикувана от vater | 24.11.2023
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Възстановяват популацията на елена лопатар в Сакар

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и ловно-рибарско дружество „Сокол“ – град Харманли започнаха съвместна работа по възстановяването на популацията на елена лопатар в района на Сакар.

Първите 26 животни бяха разселени през първата седмица на месец ноември. Предстои разселването на още поне 30 елена, чието движение ще бъде проследявано с предаватели и фотокапани. Елените се предоставят от БДЗП, а грижата за тях в първите месеци след освобождаването им ще поемат ловците от Харманли.

Възстановяването на популациите на елените е част от цялостните усилилия на БДЗП в партньорство с ловните организации, Югоизточното горско предприятия и Фондация „По-диви Родопи“ за възстановяването на природните екосистеми в района на Зеления пояс от Източните Родопи до Сакар и Странджа.

Чрез изпасването на растителността елените играят ключова роля за поддържането на откритите местообитания, което е от огромно значение за опазването на биологичното разнообразие. Елените са и важна част от хранителната верига. Те са храна за хищниците, а с останките от телата им се хранят лешояди, орли и гарвани. Районът, в който са разселени елените, се посещава често от черните лешояди, освободени в рамките на програмите за реинтродукция в Източните Родопи и Стара планина.

Дейностите по възстановяването на елените в Сакар се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за връщане на дивите животни (European Wildlife Comeback Fund) и Програмата за застрашените ландшафти.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин