Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Ловни породи кучета » ЯМТХУНДЪТ Е ОТЛИЧЕН ЛОВЕЦ НА ЛОСОВЕ

ЯМТХУНДЪТ Е ОТЛИЧЕН ЛОВЕЦ НА ЛОСОВЕ

admin Публикувана от admin | 25.08.2010
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Автор Владимир ЙОНЕВ

Скандинавия, и в частност, Швеция, са дали на света множество интересни и своеобразни породи кучета. Днес кинолозите се сблъскват с трудности при класификацията на скандинавските породи, доколкото тяхната история наброява много столетия. Шведската лайка, известна също като ямтхунд или елкхунд, е смятана за една от най-древните породи кучета на земята. Официално шведската лайка в качеството на отделна самостоятелна порода била призната през 1946 г.
Тогава целенасочено развъждали ямтхунди в шведската провинция Ямтланд. По пътя на многобройни кръстосвания с други ловни лайки шведите създали отличен ловец. Някои специалисти смятат, че именно заради тях ловните характеристики на ямтхунда са се снижили, в сравнение с норвежкия елкхунд, но шведите патриотично твърдят, че тяхната порода е най-добрата.
Дори беглият поглед към шведската лайка показва приликата й с вълк. Ямтхундът е една от тези породи, която винаги напомня за древната връзка на човечеството с този див и противоречив хищник. Ако става въпрос за по-близките роднини, то шведската лайка много прилича на знаменития норвежки елкхаунд. Това куче се различава от него само по-големите размери и по-плътното телосложение. Освен това норвежкият елкхаунд е получил достатъчно широка известност, докато шведската лайка все още не може да се похвали с такава голяма популярност. Но, според експертите, тя заслужава не по-малко внимание от страна както на ловците, така и на всички любители на кучета.
Шведската лайка е доста едро куче с атлетично телосложение, с дълбоки гърди, прибран корем, стройни и здрави крайници. Височината на възрастното куче е между 59 и 64 см, теглото достига средно до 30 кг. За ямтхундите е характерна клиновидната форма на главата, увенчана с изправени уши с остри връхчета. В продължение на векове ямтхундите са били надеждни помощници и предани другари на човека. Тяхното главно предназначение било да бъдат ловни помощници на своите стопани. Обикновено тези кучета били използвани в лова на вълци, рисове и лосове, влязат и в двубой с такъв голям и страшен противник, като мечката. По време на лов шведските лайки демонстрират удивителна сила, издръжливост, настойчивост и храброст. Ямтхундът може да се увлече от преследването и тогава невинаги внимателно слуша командите на своя стопанин. Поради това е важно да се установи пълноценен контакт с това куче - както емоционален, така и команден, за да може във важните моменти ловецът и неговият четириног помощник да работят максимално ефективно и в унисон помежду си.
Разбира се, в съвременния свят ловните таланти на шведските лайки намират все по-рядко приложение. В Швеция ямтхундите, благодарение на своя приятен характер и удивителна преданост, са получили широко разпространение в качеството на кучета-компаньони. Все пак, в условията на големия град отглеждането на шведска лайка е проблематично, доколкото това куче изисква големи пространства за движение, но то с удоволствие ще сподели с любимия си стопанин всички радости от живота извън града.


Източник: ИК НАСЛУКА

Абонамент за бюлетин