Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Боеприпаси » Забраната на олово в боеприпасите, възможните последствия върху нашето оръжие

Забраната на олово в боеприпасите, възможните последствия върху нашето оръжие

vater Публикувана от vater | 07.02.2020
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Забраната на олово в боеприпасите, възможните последствия върху нашето оръжие

Преди няколко месеца научихме, че Европейската комисия се готви да забрани използването на оловни сачми и куршуми (вижте нашата публикация от 28.08.2019 г.). Дори ако тя все още не е ратифицирана, помолихме оръжейният експерт Pisteurs Жан-Франсоа Жак да разясни последствията от такава забрана на използването на оловни сачми и куршуми.

Жан-Франсоа, тази забрана за употреба на олово ще се отрази само на ловците?

Не, не мисля, забраната ще важи за стрелци, капанджии и ловци. Оловото е материал за снаряди от изобретението на огнестрелното оръжие, чиито балистични принципи са изградени около използването на този метал. Забраната му ще разстрои навиците на ловците и стрелците и ще доведе до необходимост до използването на други материали.

Има ли обаче заместители на оловото, използвани по-специално във влажните зони?

Да, разбира се, използването на оловен боеприпас вече е забранено за лов във влажни зони, където се използват различни заместители, всички са по-твърди от оловото. Чрез намаляване на плътността: сферотунгстен, бисмут, мед, меко желязо, цинк и калаена сплав.

Каква е разликата в цените между различните заместители?

За стандартните патрони цената на кутия от 25 стоманени ловни патрона е между 10 € и 20 €, а на други материали е поне 30 €. В сравнение с други заместители, цената и правилната ефективност на стоманата я изведе на върха на доставките. Тези боеприпаси са разделени на две категории:

- Обикновени патрони с ниско налягане, с гилзи 70 мм, не надвишаващи номер 4, те могат да бъдат изстрелвани във всички пушки, разположени на 70 мм.

- Патрони с високо налягане, предназначени само за пушки, доказали се за тази употреба.

Това ще промени ли рефлексите ни относно оловните тегла, които традиционно използваме в нашите гилзи?

Сигурно е, че разликата в плътността на стоманата с оловото е 30%, което прави съответствието на теглото на сачмата от стомана с по-нисък габарит от два номера отколкото при оловната (4 за 6), броят на изстреляните стоманени сачми се увеличава в същото съотношение. При стрелба загубата на скорост на изстрелване на стоманата е по-бърза от тази на оловото поради по-ниската плътност, което ограничава изстрелването на обикновените патрони със стоманени сачми най-много до около 25 метра. При този тип зареждане, натоварванията от 28 g при високи скорости, 420/430 m / s, ще бъдат предпочитани пред 32g или 34g, които са по-бавни и изискват значителни корекции.

За останалите материали в обикновените патрони, се използва концентратор, с гилзи 70 mm и габарит n ° 4 максимум. Изключенията са при бисмут, който може да бъде зареден с мазен пълнеж(тапа), и цинк / калай (плътност по-ниска от стомана), чийто габарит може да бъде по-голям от n ° 4. Обърнете внимание, че новата серия патрони ACP от VOUZELAUD позволява на този производител да зарежда медни сачми в 67 мм, при ниско налягане, до n ° 4.

Ами при лова на водоплаващ дивеч?

За стрелба по патици и гъски във влажни зони, ловецът използва само патрони с високо налягане. Липсата на ковкост на стоманената сачма и необходимостта от шоков ефект при отстрела на тези птици често води до използването на стоманени сачми, чийто размер е три пъти по-голям от този, който обикновено се използва при друг лов. Комбинацията от ниска плътност на материала и използването на по-голям диаметър на сачмата води до по-бърза загуба на скоростта на заряда на стоманата, отколкото на нейния оловен еквивалент. За да компенсират приемливите показатели, производителите задават своите патрони с много високи първоначални скорости, в порядъка от 420 м / с, до 430 м / с, но развиват до 900 бара налягане.

Стрелбата на тези боеприпаси изисква адаптиране на стрелеца в сравнение с тези, заредени с олово. Зарядът на стоманената пушка има по-висока скорост на късо разстояние, но по-ниска на средно разстояние, корекциите са по-слаби на близко разстояние и се увеличават по-бързо с увеличаването на разстоянието. Патроните, предназначени за изстрели на средни разстояния, нямат многофункционалността на оловните заряди, предназначени да групират кълбо на 35 метра. Сачмени изстрели при лов на наземен дивеч на повече от 35 метра ще се извършват с патрони, заредени с сферогенни волфрамови сачми (само високо налягане), чиято плътност е по-висока от тази на оловото и му дава по-голяма ефективност на дълги разстояния.

Ще трябва ли ловците да сменят пушките?

Някои ловци ДА, знаете, че идеалното оръжие за изстрелване на патрони при високо налягане е подходящото оръжие, носещо доказателствения знак на Fleur-de-lis. Неотдавнашното създаване на тази категория оръжия показва, че тя представлява много малка част от арсенала на ловните пушки в момента, това ще принуди много ловци да закупят ново оръжие.

За да илюстрирам тази точка, налягането от 900 бара, което обикновено се достига от високоефективни боеприпаси, по-рано е било тестово налягане на оръжия с камери 70 мм. Тези нови ограничения рискуват да доведат до изоставяне на всички оръжия, които не са камерирани в 70 мм, както и загуба на стойност за тези, които могат да се използват само за стрелба на къси разстояния с използване на висококачествени патрони. За удобство много ловци ще бъдат принудени да инвестират в ново оръжие.

Какво става с нарезните оръжия?

За стрелба с карабини вече са предложени заместители, медни куршуми или куршуми съставени от ядро ​​от калай. Всички те ще бъдат по-леки и по-дълги от тези с олово, ще е необходимо коригиране на прицелните прибори, не може да се изключи, че някои пушки ще загубят точност.

Ще възникне трудност при настройката на експресните оръжия, чиито конвергенции са установени с оловни куршуми. Някои от тези оръжия ще трябва да претърпят нова корекция на конвергенцията на цевите, те ще трябва да бъдат разпоени, пренастроени, презаварении т.н. По-малко ковък от оловото, медният куршум трябва да бъде подложен на термична обработка, за да се направи по-пластичен и трябва да се постави куха точка, за да се гарантира разширяването. Другите куршумисъс сърцевина от калай, който се разпада при удар, ще могат да се използват само при близка стрелба.

И накрая за 22LR и въздушните пушки?

За оръжия с обем 22LR и сгъстен въздух изглежда, че вече са предложени осколочни снаряди, без да е известна оценка на резултатите от точността. Медните куршуми вече са монтирани към някои пратки от пистолети. Цената им е по-висока от оловни куршуми и производството на снаряди вече няма да бъде в обсега на артилеристите-презареждащи. В дисциплините по стрелба със стрелба 7 патрони от стомана са с ниско налягане, изстрелвани от всички пушки и всички дросели; изстрелът от стомана не е подходящ за големи изстрели. Европейските състезатели вече няма да могат да тренират на най-дългите дистанции и да бъдат ефективни там, освен ако не отидат да тренират в страна извън ЕС.

Превод: БГ ЛОВ

Копирането забранено!

Четете още:

Ограничаване на оловото във всички боеприпаси поиска Европейската комисия

Екологичен куршум без олово измислиха чехи

ЛОВНИ НОВИНИ

ЛОВНИ СТАТИИ

Абонамент за бюлетин