Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Бракониерство » Заловиха бракониер на капаните за улов на диви животни край с. Долни Романци, общ. Брезник (снимки)

Заловиха бракониер на капаните за улов на диви животни край с. Долни Романци, общ. Брезник (снимки)

vater Публикувана от vater | 26.03.2013
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

Заловиха бракониер на капаните за улов на диви животни край с. Долни Романци, общ. Брезник

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите - Кюстендил съвместно със служители на Териториално поделение „Държавно горско стопанство - Брезник” заловиха нагъл бракониер в местността "Мечи камък" в землището на с. Долни Романци, общ. Брезник. Предполага се, че във фрапиращия случай на бракониерство са замесени и ръководни лица от ловната дружина. Ловния съвет към ДГС Брезник наказва с лишаване от право на лов за един месец ЛРД "Долни Романци" при ЛРС "Сокол" гр. Брезник, а хванатия бракониер е предложен за изключване от ЛРС "Сокол" Брезник.

Изпратено на имейла на БГ ЛОВ:

УВАЖАЕМА РЕДАКЦИЯ,

Териториално поделение „Държавно горско стопанство - Брезник” желае да запознае Вас и Вашите читатели с един особено фрапиращ случай на бракониерство в района на дейност на стопанството.

На 14.03.2013 год. след предварителен сигнал за поставени капани за улов на живи животни горски инспектори от Регионална дирекция по горите – Кюстендил съвместно със служители на Териториално поделение „Държавно горско стопанство - Брезник” извършиха оглед в местността «Мечи камък» в землището на с. Долни Романци, общ. Брезник. При огледа бе открито заградено с мрежа пространство от около три квадратни метра със спускаща се преграда за залавяне на животните, а в заграденото пространство бяха заложени няколко стъпни капана със заложени примамки от царевица, като някои от кочаните се намираха между челюстите на капана. В подхода към мястото беше заложен механизъм от връв и часовник с батерия за установяване на времето на посещение от животните. След огледа екипите на Регионална дирекция по горите – Кюстендил и Териториално поделение „Държавно горско стопанство - Брезник” изчакаха в прикритие, като поради особеностите на местността наблюдението трябваше да се извърши отдалеч и не с пряка видимост към съоръжението, а към пътищата, водещи до него.

След известно време към екипа на горското стопанство от посока на местността се приближава джип, в който те забелязват натоварени няколко стъпни капана. Автомобилът се управлява от лице с инициали Ф.С.С., жител на село Долни Романци, правоспособен ловец от състава на ловната дружина, стопанисваща района. Същият е проследен от екипа на Регионална дирекция по горите – Кюстендил, които пристигат на мястото, а капаните в автомобила са същите от ограждението в местността «Мечи камък». В снетите писмени обяснения от лицето същият заявява, че е прибрал капаните, но че не ги е залагал и че самият той от известно време е знаел за тях, но до същият ден е изчаквал да залови нарушителя. Всеки може да направи свой извод за достоверността на обясненията, но самият факт, че в автомобила на лицето е открит и часовниковия механизъм за проследяване, говори за особена грижа от негова страна не толкова към премахване на капаните, продиктувано от хуманно отношение към животните, колкото за съхранение на целия комплекс от средства за следене и залавяне на животни с цел повторна употреба в по-благоприятен момент.

Спрямо лицето ще последва търсене на административно-наказателна отговорност, което е естествено в тази ситуация, но поводът за настоящото писмо е друг, а именно за отговорността на всички нас за случилото се и за нашите действия занапред. Предвид очевадната нехуманност на деянието и дадените обяснения едва ли можем да се надяваме, че нарушителят ще прояви морал да не обжалва административната си санкция и да не търси начини за избягване на отговорност, но следва ли от това, че отговорността за отстраняването му от ловната дейност да се прехвърли към административно-наказващите органи и съда.Териториално поделение „Държавно горско стопанство - Брезник” отправя призив към членовете на дружината, стопанисваща района, към всички членове на ловното сдружение и към ръководството му да направят собствена вътрешна оценка дали ценностната им система, убеждения, ловна етика и морал позволяват да принадлежат към една и съща ловна организация с индивид, проявил подобно отношение към дивеча.
Разчитайки на здравия разум на нарушителя и на неговите колеги от ловното сдружение, Териториално поделение „Държавно горско стопанство - Брезник” се надява да не се наложи да изпълнява законовото си задължение по презаверка на билета за лов на лицето за следващите години или в противен случай всички следва да приемем за доказано, че грижата за дивеча като неизменна част от същността на лова е единствено лъжа и самозаблуда, на която вече трябва да престанем да се преструваме, че вярваме.

Директор: ....................
(инж. Петър Савев)

Снимки от мястото: ГАЛЕРИЯ БГ ЛОВ

БГ ЛОВ

Ловците коментират: Форум БГ ЛОВ

Абонамент за бюлетин