Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Закони и правилници » ZARIMEX отговаря: Как да си купя оръжие в България?

ZARIMEX отговаря: Как да си купя оръжие в България?

vater Публикувана от vater | 10.01.2024
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

ZARIMEX отговаря: Как да си купя оръжие в България?

Екипът на ZARIMEX стартира разяснителна кампания относно как можете да си купите оръжие в България. В серия от видеа и статии,  ще ви обясним какви са различните видове оръжия и всички административни процедури,  през които трябва да преминете, за да ги притежавате.
В първата ни публикация ще Ви посочим видовете оръжия и какъв път трябва да извървите, за да ги притежавате.

Често ни питат - Как да си купя пистолет или пушка?
Тук няма еднозначен отговор, защото има различни видове оръжия - ловни, бойни, газови, въздушни, еърсофт и други. Всички те са с различна поразяваща сила и съответно изискванията са различни. Има едно изискване валидно за всички - трябва да сте пълнолетни.
 
Ловните оръжия се делят на два вида – гладкоцевни и нарезни. Когато преминете курса за ловец и извадите необходимите документи можете да си купите гладкоцевна пушка, за да си купите карабина е необходимо да имате 2 години стаж като ловец и изкаран курс за подборен лов. Ако имате изкаран курс за боравене с късо нарезно оръжие, можете да си изкарате разрешително и за ловен пистолет.

Късо нарезно оръжие, познато също като боен пистолет, може да придобиете и за цели различни от лова. Отново е необходимо да имате изкаран курс за боравене с късо нарезно оръжие и при основателна причина, можете да кандидатствате както за спортни цели, така и за самоохрана.

За неогнестрелното газово оръжие нещата са значително по-облекчени - необходима ви е само валидна лична карта, след което, в срок от две седмици, трябва да уведомите Районното полицейско управление по местоживеене.

За пневматичното или по-добре познато като въздушно оръжие, режимът също е либерален. Без значение дали искате пистолет, револвер или пушка, за покупката е необходима единствено валидна лична карта. Ако оръжието, което сте купили е с енергия  по-голяма от 24 джаула ще трябва в срок от две седмици, писмено да уведомите районното полицейско управление по местоживеене. Ако то е с енергия под или 24 джаула, не е необходимо никакво друго действие.

Еърсофт оръжията набират все по-голяма популярност у нас.  Понеже те са с малка кинетична енергия и изстрелват топчета с големина до 6 мм,  практически са с най-либерален режим - не са необходими нито специални курсове, нито регистрация, нито се уведомява Районното полицейско управление по местоживеене.

Ако публикацията Ви е харесалала споделете я с приятелите си. В следващите видеа и публикации ще ви разкажем подробно каква е процедурата за закупуване на конкретния вид оръжие, както и как се става ловец у нас. За да не изпуснете някои от видеата и публикациите ни, не забравяйте да ни последвате в Youtube и Facebook.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин