Гласът на ловеца

Ловувайте със сърцето си!

Два дни обмислях, дали да дам гласност на този случай, но болката и скръбта са непреодолими, за това се реших да споделя с Вас и с надежда за промяна. Селото ни се гордее с ловната дружинка, която е с над 100 годишна история, доказала се във времето със своите истински ловци и ненадминати трофеи. Адмирации към всички тях! Но не мога да кажа същото за другия тип ловец, т. нар. Мръвчар...

още

Начало » Страница » Едър дивеч » Защо са необходими калищата за дивите прасета и елените?

Защо са необходими калищата за дивите прасета и елените?

vater Публикувана от vater | 27.10.2011
0 коментара | публикувай коментар
Принтирай Изпрати на приятел

малки прасенца в калище

За дивите свине калищата имат разностранно и важно значение. Преобладава мнението, че свинете се калят, за да може след като изсъхне калта и се образува кора, да се капсуловат намиращите се в изобилие въшки и кърлежи, които да се отстранят чрез триене по дърветата.

Изказаното становище е правилно само донякъде. Това, че върху тялото на дивите свине има изобилно количество паразити, е доста преувеличено. Те се почистват помежду си много прецизно от паразити.

Защитният слой от кал по-скоро служи да ги предпазва от досадните мухи и хапливите насекоми, тъй като за дивите свине е много трудно да прогонват тези мъчители от тялото си със своя сравнително неподвижен врат, къса опашка и крака. Безспорно е, че калищата биват посещавани по-често през топлото годишно време. Калната и влажна кожа вероятно играе важна роля за топлинната регулация. И при този случай се създава охлаждане чрез изпарение, каквото се наблюдава при изграждането на леговища.

От семейство Еленови/Cervidae/ в нашата страна се срещат благородният елен, еленът лопатар и европейската сърна. Благородният елен   за разлика от другите представители на семейството използва калища, за да се предпази от някои видове мухи и насекоми. Въпреки сравнително дългите си крайници и подвижен врат, той не може да прогонва тези насекоми  от всички части на тялото си. Едно от тези места е гръбнакът, където оводите /волските мухи/ снасят своите яйца  и след това там се развиват техните ларви, които причиняват силен сърбеж на животните. Освен това, особено по време на брачния период/септември/, мъжките екземпляри много по-често от останалото време на годината се калят, поради настъпилите в организма промени и необходимостта от топлинна регулация на тялото.

Четете още:

ЛОВНИ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ И СВЕТА

СТАТИИ ЗА ЛОВ И ОРЪЖИЯ

ОНЛАЙН ТЕСТ ЗА ЛОВЦИ

Абонамент за бюлетин